PTH-Metalli Oy – All Production Phases Under One Roof

COMPANY

PTH-Metalli Oy is a manufacturing workshop that is specialized in production of OEM parts for leading local and global customers in the Mining, Lifting, Logistics, Construction, Energy and Industrial Vehicles businesses. Our aim is to be a one stop shop for our customers. Our broad range of machinery covers all production phases in parts manufacturing e.g. from laser cutting to robotized welding, and from 5-axes CNC machining to powder coating line. 

As we have all key production phases in-house, we can offer flexibility, short manufacturing times and highest quality control. Every day we seek new ways to help our customers find optimal ways to produce their parts and accomplish their goals.

 

PTH-Metalli Oy on osavalmistukseen ja alihankintaan erikoistunut keskiraskas konepaja. Valmistamme erilaisia vakio-osia asiakkaan piirustusten mukaan. Osavalmistuksemme kattaa kokoonpanoon toimitettavat toistuvat nimikkeet, varaosat sekä tuotekehitysyksiköille toimitettavat proto- ja yksittäiskappaleet.

Monipuolinen konekantamme kattaa kaikki tärkeimmät osavalmistuksessa tarvittavat työvaiheet laserleikkauksesta robottihitsaukseen ja monisivuisesta koneistuksesta pulverimaalaukseen ja loppukokoonpanoon. Tavoitteemme on olla “One Stop Shop” asiakkaillemme. Voimme tehdä useimmat työvaiheet saman katon alla joustavasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

 

 

MEIDÄN TARINAMME

Vuonna 1952 porvoolainen metallimies ja seppä Anderson perusti Porvoon Tako ja Hitsaus yrityksen. Yhden miehen metallipaja aloitti toimintansa Porvoonjoen varrella Vanhan sillan kupeessa paikalla jossa nykyisin sijaitsee tykki ja turistibussien paikoitusalue. Pajassa taottiin ja hitsattiin ”kaikkea mitä raudasta ja metallista pystyttiin valmistamaan”, kuten taottuja nauloja, salpoja, ruuveja, hevosenkenkiä ja maatalouskoneiden metalliosia. Elettiin aikaa jolloin kaikesta oli pulaa ja esimerkiksi länkiharpit ja muut mittatyökalut jouduttiin valmistamaan itse. Osa näistä yrityksen alkuajoilta peräisin olevista mittatyökaluista on yhä edelleen tallella.

1960-luvulla seppä Andersonin pojat Veikko ja Varma tulivat mukaan yritykseen, jolloin työntekijämäärä nousi kolmeen. Perimätieto kertoo, että pojat olivat äärimmäisen taitavia metallin käsittelijöitä ja saivat niin kylmän kuin kuumankin raudan taipumaan haluttuun muotoon. Toiminnan kasvaessa alkuperäisen pajarakennuksen tilat kävivät pieniksi ja yritys muutti Tarmolan teollisuusalueelle. Uusiin tiloihin hankittiin uusia koneita ja pajasta kehittyi konepaja. Konekanta käsitti hitsaus- ja porakoneita, leikkurin, kanttikoneen ja levymankelin. Porvoon Tako ja Hitsaus valmisti mm. satoja vesi- ja lämpövaraajia, öljysäiliöitä ja sekä saksinostimien osia. 1962 Anderssonit palkkasivat ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän. Hän jäi PTH:sta eläkkeelle 42 palvelusvuoden jälkeen vuonna 2004. 

 

1970-luvulla nostimia ja niiden osia sekä vesi- ja öljysäiliöitä valmistettiin kasvavia määriä ja tilat kävivät ahtaiksi. Edessä oli muutto suurempiin tiloihin kadun vastakkaiselle puolelle Mestarintie 5:een. Muuton myötä saatiin tilaa myös uusille koneille ja maalaamolle, joka mahdollisti valmiiden osien toimittamisen asiakkaan toivomalla värillä. Mm. urheiluvälinemerkki Karhulle valmistettiin ja maalattiin monia erilaisia sisä- ja ulkoratojen välineitä.

Anderssonin veljekset jäivät eläkkeelle vuonna 1982 ja myivät yrityksen Aimo Korhoselle ja Kalevi Laitiselle. Porvoon Tako ja Hitsaus muutettiin osakeyhtiöksi jonka nimeksi tuli PTH-Metalli Oy. Työntekijöitä oli tuolloin viisi. Alihankintayhteistyö Tamrock Oy:n Tolkkisten tehtaan kanssa alkoi myöhemmin samana vuonna. Mestarintien tiloissa tehtiin kaksi laajennusta 1980- ja 1990-luvuilla ja 1990-luvun alun devalvaatioiden jälkeen vienti lähti vetämään ja tuotanto jatkoi kasvuaan. Aimo Korhonen siirtyi eläkkeelle vuonna 1996, jonka jälkeen Kalevi Laitinen jatkoi yritystoimintaa vaimonsa Pirkon kanssa.

Vuonna 2001 valmistui PTH-Metallin uusi 1.600. m² teollisuushalli Työpajantielle aivan edellisen edellisen toimipisteen naapuriin. Uuteen halliin rakennettiin moderni pulverimaalaamo. Hallitila täyttyi uusista CNC-koneista ja vuonna 2004 hankittiin ensimmäinen laserleikkauskone. Osavalmistus laajeni ja valmistettavien osien määrä kasvoi. Laitiset myivät yhtiön nykyisille omistajille vuonna 2006. Yrityksen työntekijämäärä oli 19. Tuotanto kasvoi voimakkaasti aina vuoteen 2008, jolloin kansainvälinen finanssikriisi pudotti tuotannon jyrkästi alle puoleen. Nopea kriisistä palautuminen ja tuotannon volyymin kasvaminen johti tilanteeseen, jossa Työpajantien halli kävi liian pieneksi. 

Vuoden 2010 lopussa PTH-Metalli hankki uudet 5.500. m² tuotantotilat Tarmolan teollisuusalueelta, Veckjärventie 1:stä. Tuotanto muutettiin uusiin tiloihin keväällä 2011. Toistuvia vakio-osia valmistettiin 1.300 erilaista ja toimitettiin 400.000 kpl. 

Vuonna 2022 PTH-Metalli täyttää 70 vuotta.